Ontwikkellocatie voor nieuwe markten

Het Havenbedrijf Rotterdam volgt de ontwikkelingen van nieuwe markten, zoals recycling, additieve productiemethodes (3D-printen), assemblage en nieuwe brandstoffen (zoals waterstof). Op het moment dat hierin een schaalsprong plaatsvindt, willen we dat Rotterdam een voorkeurslocatie voor vestiging is. Ten aanzien van nieuwe brandstoffen moet de haven onderdeel zijn van de supply chain van zoveel mogelijk brandstoffen die onderdeel uitmaken van de brandstofmix van de toekomst. Randvoorwaarde bij deze nieuwe ontwikkelingen is dat er een relatie is met maritieme ketens of het industriële cluster.

BlockLab

In september 2017 startte het Havenbedrijf Rotterdam samen met de gemeente Rotterdam BlockLab, het fieldlab voor blockchaintechnologie. BlockLab ontwikkelt vier oplossingsgerichte innovatieprojecten voor de energiemarkt. De toepassingen betreffen wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters.

Lees meer over Blockchain onder Innovatie, kennis en arbeid

RAMLAB

Eind 2016 opende Allard Castelein (CEO van het Havenbedrijf Rotterdam), RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB). Dit fieldlab met 3D-metaalprinters richt zich op de havengerelateerde industrie. RAMLAB gebruikt 3D-metaalprinters voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D-ontwerpen en certificering. Het Havenbedrijf Rotterdam participeert in het 3D-print fieldlab om zo de ontwikkeling van de grond te krijgen. Samen met Damen Shipyards Group, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas werkte RAMLAB aan de ontwikkeling van ’s werelds eerste 3D geprinte scheepsschroef . Eind november 2017 was de presentatie van de allereerste gecertificeerde scheepsschroef ter wereld uit een 3D-printer. Tijdens een uitgebreide test doorstond de scheepsschroef alle kwaliteitskeuringen.